Az automata öntözőrendszer működési elve

Az automata öntözőrendszer a természet egy fizikai törvényét felhasználva, valamint számos főbb alkatrészének az összehangolt működése okán képes önálló módon, tehát automatán működni.

Az automata öntözőrendszer működési elve Az automata öntözőrendszer működési elve

Ez a talajba beásott műanyag vízcsőrendszer az adott kert sajátosságait figyelembe véve van különböző öntöző zónákra szétosztva, amely zónákat egy-egy szelep (elektromosan vezérelhető vízcsap) hoz működésbe. Amikor a vezérlő automatika jelet ad a szelepnek, akkor az kinyit, utat engedve a víznek, amely megtelik és a víznyomás hatására a zónán lévő vízkijuttató elemek működésbe lépnek. A szelepeket és a vízforrást összekötő vízcsőszakasz vagy állandó nyomás alatt van, vagy egy úgynevezett mesterszelep nyitja és zárja el a betápon a vizet.

A zónák szelepjeit egyesével, egymás után nyitja meg a vezérlő. Amikor a zóna víznyomás alá kerül, akkor ezen a szakaszon lévő vízkijuttató elemek működésbe lépnek, azaz csepegtetni vagy vizet szórni kezdenek, attól függően, hogy milyen vízkijuttató elemek vannak rászerelve. Egy zónára mindig csak egy működési elvnek megfelelő vízkijuttató elem rakható. Tehát, egy zónán, vagy csak spray szórófejek, vagy csak rotoros szórófejek, vagy csak csepegtető cső szakaszok lehetnek.

Az esőérzékelő, illetve az eső-fagyérzékelő blokkolja a vezérlő automatikát, ha számottevő eső vagy fagy érzékelhető. Amikor ez megszűnik, akkor a következő öntözésnek szabad utat ad.

Takarékosság és hatékonyság a kertben

A következőkben az általános locsolórendszer előnyeit mutatjuk be a felhasználójának és a kertjének egyaránt. Az okos és az intelligens technikák természetesen további funkciókkal bírnak, bár azok a többletek az alábbi kategóriákba elhelyezhetők.

 • Kialakítása igazodik a kerthez

Az adott kert paramétereire van igazítva és optimalizálva. Tehát a rendelkezésre álló vízforrás, a növényzet, a domborzat, a napos/árnyékos felületek, a talaj viszonyait mind figyelembe véve van megépítve.

 • Alternatív vízforrások használata

A vízmegtáplálásra majdnem minden lehetséges mód megfelelhet, amennyiben rendelkezésre áll kellő nyomás. A perc/l átfolyás nem annyira jelentős, de bizonyos határokig az a jó, ha minél több van. Leggyakoribb, hogy hálózati vízről üzemel, de lehet kútról, ciszternából is vagy természetes vízforrásokból is, mint tó vagy patak.

 • Eső - vagy talajnedvesség érzékelés

A különböző érzékelők feladata, hogy megállítsa mindaddig az öntözést, ameddig a természetes nedvesség vagy hőmérséklet okán nem válik szükségessé az újraindítás. Az intelligens technikánál olyan talajszondák vannak, amelyek érzékelési spektruma jóval szélesebb a fentemlítetteknél.

 • Programozható öntözés

Akár csak a talajviszonyok vagy a napsütötte/árnyékos területek különbözősége miatt különböző mennyiségű kijuttatott vízre van szükség, akár különböző időpontokban is. Tehát, a programozhatóság elengedhetetlen, hogy a legoptimálisabb időpontokban jusson ki a szükséges vízmennyiség.

 • Időt és energiát spórol

A profi megoldás magába foglalja a kényelmet is. A berendezés nem igényel emberi felügyeletet, sem emberi energiát ahhoz, hogy pontosan és alaposan működjön.

 • Vizet spórol

Több szempontból is optimalizálhatja a vízhasználatot. Kialakítása alkalmassá teszi az egyenletes és a szükségszerű vízmennyiség kijuttatására, a párolgási veszteség szempontjából legideálisabb időpontban. Alternatív és természetes vízforrásokra is ráköthető.

 • Hozzájárul a szép és egészséges környezethez

A folyamatos és megfelelő mennyiségű öntözővíz hatására a gyepek és a dísznövények egészségesebbé, ellenállókká és teljes szépségükben pompázóvá válhatnak, amennyiben minden életfeltételük optimális. A legfontosabb életfeltételen, ami a víz, biztosan nem fog múlni!

Jól működő automata öntözőrendszerek

Az Egyesült Államokban több, mint 70 éve használják a korai öntözőberendezéseket és fejlesztik azóta is még tökéletesebbre az öntözéstechnikai termékeiket a gyártók. Egyelőre szerintem semmi értelme sincs más gyártók termékeivel foglalkozni, mivel a professzionalitásuk messze elmarad az amerikai gyártóéktól. Szóval, ha amerikai, akkor biztosan jó! Mi sem bizonyítja jobban mindezt, mint az, hogy véleményem szerint hazánkban 1-2%-ban fordul elő olyan rendszer, amely nem az USA-ban készült. Nem minőségében felállított felsorolásban a profi márkák a K-Rain, Orbit, Hunter, Rain-Bird, Toro, Signature. Megemlítem ezek mellett még a Rain-t is, ami egy feltörekvő olasz márka és figyelemre méltó palettával rendelkezik.

Az automata öntözőrendszerek bemutatása

Jelenleg hazánkban az általános automata öntözőrendszerek vannak elterjedve! Egyre inkább ugyan, de még mindig csak nagyon kis számban rendelnek okos technikát és gyakorlatilag nulla a full intelligens technika száma.

Általános automata öntözőrendszer

Nagy megbízhatóságú berendezés, amely a programozását követően semmilyen felügyeletet sem igényel. Speciális kiépítésének köszönhetően az adott kert vízigényére van rejtett módon kialakítva. Nem igazán befolyásolja a kert használatát és karbantartását. A legoptimálisabb időpontokban öntözz, amikor a párolgási veszteség alacsony és a gombás betegségek is elkerülhetők. Nem öntöz, ha a természetes csapadékpótlás miatt nem igényli a kert. Az programszerű állandó öntözés hatására a kert növényei szebbek lesznek és pormentes, kellemes mikroklíma alakulhat ki a kertben.

Okos és intelligens öntözéstechnika

Az okos eszközök és az internetalapú hozzáférés számos technikai területen hozott robbanásszerű fejlődést, így az öntözéstechnikában is. Akár, ha csak az okosotthonokra gondolunk, kompatibilissé kellett tenni az öntözőberendezést is, hogy teljesen hangolódjon a struktúrába. Tehát, a verseny már nem az automatizmus kiépítésén és egyszerűsítésén folyik, hanem az egyre specifikusabb és gazdaságosabb működésért, amihez elengedhetetlenné vált a gyors információ szerzés.

Az okos automata öntözőrendszer

Az okos berendezés leginkább a vezérlő automatika internettel összekötött wifi-s vagy bluetooth-os kapcsolattal rendelkező mivoltából ered. A világ bármely fejlett pontjáról elérhető, ellenőrizhető és kezelhető. Elemes kialakítású darabjai nagyon jó választás azokon a helyeken, ahol nincs hálózati áram. Ezeknél a vezérlőknél ma már gyakori, hogy kijelzővel sem rendelkeznek. Az okos eszközünk a kijelző és kezelő felülete. Kényelmes, hiszen bármely internetkapcsolattal bíró helyről figyelemmel kísérhető, programozható. A telefonunk tulajdonképpen távirányítóként is funkcionál.

Az intelligens automata öntözőrendszer

Sokak számára még ismeretlen az intelligens technika és az okos technikával azonosítják, pedig az előbbi jelentősen nagyobb tudással bír. Itt egy elképesztő technikai tudású, mérlegelő és összetett kiértékelésre alkalmas „intézményről” van szó. Az egyedülálló tudása mellett természetesen minden előnyét tudja az automata – és az okos öntözőrendszernek.

Vízforrásai és megtáplálása

Nagyon sokféleképpen lehet a berendezést vízzel ellátni, mégis hazánkban egyeduralkodó a hálózati víz használata. Ennek sokszor a lehetőségek hiánya az oka, de még többször az, hogy a vízmegtáplálás kiépítése többszöröse is lehet a locsolórendszerbe fektetett összegnél.

 • Hálózati víz

Hazánkban a leggyakoribb vízmegtáplálás a vezetékes vagy másnéven hálózati vízről történő üzemeltetés. A telepített automata öntözőrendszerek 80%-a üzemel hálózati vízről. Egyre inkább elterjedt szokás, hogy almérőt szereltetnek fel, minek köszönhetően a csatornadíjat öntözésre felhasznált víznél nem kell befizetni. Ez nem kis összeg, hiszen általában több, mint a teljes költség 50%-a!

 • Kút

Ahol van kút, ott érdemes a rendszert a kút vizéről üzemeltetni. Természetesen ennek előfeltétele az állandó jó hozam és a tiszta víz megléte. A kút kialakításától és az üzemi vízszint magasságától függően, de mindenképpen szükségünk lesz valamilyen szivattyús gépészetre a víz szállításához. Előnye, a kezeletlen és lágy vize és relatíve olcsó. Hátránya, ha nagyon hideg.

 • Ciszterna

Nagy előnye az esővízgyűjtésnek, hogy az állott és melegedett esővíz nagyon lágy és nagyon gazdag oldott ásványokban, ami igen jótékony hatással van a növényeinkre. Ahhoz, hogy működtessük róla a locsolórendszert, mindenképpen szükség lesz valamilyen szivattyús gépészetre.

 • Vegyes üzemelésű

Ez csak annyit tesz, hogy két vízforrást is felhasználunk a megtáplálásra. Ezeket automatikus váltókapcsolásos megoldásnak hívjuk. Íme két példa:

 1. Az esővízgyűjtőből, ha kifogy az esővíz, akkor egy úszókapcsoló jelet ad a kútban lévő szivattyúnak és feltölti az esővízgyűjtőt mindaddig, amíg az úszókapcsoló le nem kapcsolja. Ekkor már az esővízgyűjtőben lévő szivattyú újra meg tudja táplálni a rendszert. Ez egy kétszivattyús megoldás, általában olyan helyeken, ahol a kútnak kevés a vízhozama, de stabilan tudja azt a keveset, így fel tud tölteni egy ciszternát.

 2. Az esővízgyűjtőből, ha kifogy az esővíz, akkor egy úszókapcsoló jelet ad a hálózati vizet nyitó/záró elektromos szelepnek és feltölti az esővízgyűjtőt mindaddig, amíg az úszókapcsoló le nem kapcsolja. Ekkor már az esővízgyűjtőben lévő szivattyú újra meg tudja táplálni a rendszert. Azokon a helyeken, ahol nem mindig lehet számítani a természetes csapadék utánpótlásra.

Természetes vizek

Tavak, víztározók, csatornák és patakok is alkalmasak tudnak lenni arra, hogy valamilyen módon, de mindenképpen szivattyús gépészet használatával el tudják látni az öntözőberendezést tiszta vízzel. Nagy előnye, hogy meleg és lágy a vizük és általában gazdag oldott ásványokban.

Az automata öntözőrendszer felépítése

Természetesen nem minden esetben van szükség a lent felsorolt összes alkatrészre, hiszen a rendszer lehet akár mindösszesen 1 zónás is olyan vezérlő megoldással, ami egyben a szelep is. Az is lehet, hogy ezen az egy zónán csak csepegtető cső van.

A főbb alkatrészek a következők:

 • Vezérlő automatika

 • Érzékelők: esőérzékelő, talajnedvesség érzékelő

 • Mágnesszelepek

 • Öntöző elemek: szórófejek és fúvókák, csepegtető cső, csepegtető gomba, mikrószóró

 • Csőhálózat: KPE cső, LPE cső, fejbekötő cső

 • KPE idomok és szerelvények

 • Szelepdoboz

 • Kábel

 • Szűrő

A kiegészítő alkatrészek a következők:

 • Csap

 • Nyomáscsökkentő

 • Vízkonektor vagy földbe süllyeszthető csap

 • Tömítő anyagok

 • Szivattyús gépészet: búvár- vagy centrifugál szivattyú, átfolyáskapcsoló, elektromosöblítésű szűrő, hidrofor tartály, visszacsapószelep

 

Tudom, hogy Ön a legjobb döntést szeretné meghozni! Szeretné, ha olyan szakembert tudna kiválasztani, aki becsületes munkát végez, amivel elégedett lesz és jól tudja majd érezni magát a döntésével. Én sem szeretném ezt másképpen!

Ajánlom magamat!

Öntözőrendszer árajánlat kérés