A gagyi öntözőrendszer

A legtöbben úgy vagyunk vele, hogy szeretjük, ha minél kevesebb pénzért minél jobb berendezést vagy szolgáltatást kapunk. Természetesen nincs ez másképpen az öntözőrendszer telepítés tekintetében sem! De az is igaz, hogy szinte mindannyian beleléptünk már ebből származó kutyagumikba és mondhatni van egy határ, ahol lejjebb menni életveszély!

Szinte biztos, hogy rosszul járunk, ha bevesszük a mézesmadzagot. Az igazság az, hogy a minőségi öntözőrendszer nem tud annyira, de annyira olcsó lenni, hogy arra az ajánlatra azonnal le kéne csapni, mert fele annyi, mint amennyiért a másik kínálja. Nem tud. Ott valami humbuknak kell lennie, amit ügyes kérdésekkel a műszaki tartalomra vonatkozóan hamar ki is deríthetünk. Tovább fokozhatja bennünk a bizonytalanságot az is, ha nem tételes és egészen pontos árajánlatot kaptunk az öntözőrendszerről és annak a telepítési költségeiről. Aki tételes árajánlatot és pontosan áttekinthető koncepciót kínál annak nincs mit takargatnia.

Manapság jellemzően kétféle öntözőrendszer árajánlatot kaphat valaki, aki ezt a berendezést szeretné telepíttetni a kertjébe. Olyat, ahol az anyagár alacsony és a munkadíj magas, és olyat, ahol az anyagár magasabb és a munkadíj alacsonyabb. A végösszeg mind a két öntözőrendszernél ugyanannyi, de vajon ön melyiket választaná? Azt, ahol a munka után egy értékesebb termék marad Önnél beszerelve, vagy egy értéktelenebb? A munkadíjat elviszi a telepítő, csak az öntözőrendszer marad ott. Tapasztalatom alapján ma a korrekt munkadíj az anyagár fele, vagy extrém esetekben a 60%-a. Ha ilyen öntözőrendszer árajánlattal találkozik, akkor biztosra mehet, legalább is a korrekt árképzés tekintetében. Én azt gondolom, hogy az irreális munkadíj nem korrekt, mivel bármennyire is  jó a telepítő, ez mégsem művészet, vagy valami ilyesmi. Nem hiszem, hogy meg kéne a nevet fizetni. A márkát viszont igen! A minőséget  viszont igen!