Öntözőrendszer telepítés és a megelőző lépések

Az öntözőrendszer telepítés több módon is folyhat:

 • Lehet drágán is hozzájutni ugyan ahhoz a minőséghez!
 • És lehet kedvezményesen is hozzájutni ugyan ahhoz a minőséghez!
Öntözőrendszer telepítés és az azt megelőző lépések Öntözőrendszer telepítés és az azt megelőző lépések

Én a folyamat egy részét hatékonyabbá tettem és ezért el is tudom engedni azt a költséget, mint amit mindenki más kénytelen beépíteni! Egyedi módszerrel dolgozom, amit az öntözőrendszer tervezés menüben részletesen leírok.

Néhány nagyon egyszerű lépést kell elvégezni a kertben, amit viszont 20% kedvezménnyel honorálok:

1. RAJZOLJA LE A KERTJÉT! Nincs szükség mérnöki precizitásra, elég egy felülnézeti skicc és néhány mérés.

2. TÖLTSE KI AZ AJÁNLATKÉRŐT! Töltse fel a skiccet és néhány fényképet a kert fontosabb részleteiről

3. ELKÉSZÍTEM AZ ELŐZETES AJÁNLATOT! A kapott adatok alapján küldök egy előzetes ajánlatot.

4. HELYSZÍNI FELMÉRÉS! Ha ez az ajánlat megfelelő, akkor helyszíni felmérést tartok, ha szükséges.

5. VÉGLEGES ÁRAJÁNLAT! A helyszíni felmérést követően megküldöm a véglegesített és pontos árajánlatot.

6. ÖNTÖZŐRENDSZER TELEPÍTÉS! Ha elfogadta a végleges ajánlatot, akkor kijelöljük a munkavégzés idejét és kollégáimmal abban az időpontban elvégezzük a munkát.

Egy általános öntözőrendszer telepítés folyamata

Egy általános öntözőrendszer telepítés folyamata

A megérkezés után felvonulunk a kertbe. Bepakoljuk a munkavégzéshez szükséges gépjeinket, szerszámainkat, valamint a telepítéshez szükséges alkatrészeket. A kert aktuális állapotának megfelelően átbeszélem kollégáimmal a munkafolyamatokat és kiosztom a feladatot.

 1. Megkezdjük a kijelölt nyomvonalakon az árkok kiemelését, illetve a gyeptéglázást, amennyiben kész és összefüggő gyeppel dolgozunk. Az elkészült árkokba behúzzuk a csöveket, összekötjük őket, valamint felszereljük a szórófejeket, csepegtető csövet, mikró szórókat, stb..
 2. Rákötünk a vízforrásra. Amennyiben kútról dolgozunk, akkor kiépítjük a vízgépészetet, vagy meglévő vízgépészetnél rákötünk. Ha vízaknából vagy kerti vízcsapról vételezzük a vizet, akkor rákötünk a vízvezetékre.
 3. Kiássuk és kiépítjük a zónákat irányító szelepek helyét és összerakjuk a szeleposztót, majd rákötjük a vízforrástól érkező víznyomócsövet. Általában ennél vagy egy korábbi lépésnél behúzzuk az elektromos kábeleket a szelepektől a vezérlő egységig, amennyiben nem elemes kialakítású vezérlőegységgel dolgozunk. Ebben az esetben leggyakrabban ez a szeleposztót fedő aknába kerül.
 4. Amennyiben kész a nyitott árkokba kiépített öntözőrendszer, akkor nyomás próbázunk. Tehát rányitjuk a vizet és ellenőrizzük, hogy van-e szivárgás vagy más nem optimális jelenség.
 5. Következő lépésben visszatemetjük az árkokat és beprogramozzuk a vezérlőegységet. A beprogramozás részeként elindítjuk a zónákat és beállítjuk a szórófejeket és más öntöző elemeket.
 6. Ha mindent rendben találok, akkor összetakarítunk és levonulunk a kertből. Ezután bemutatjuk az öntözőrendszer működését, odaadjuk magyarnyelvű használati utasítást és átadjuk a munkát.

Ezek azok az általános munkafolyamatok, amelyek biztosan szükségesek ahhoz, hogy elkészüljön a kerti locsolórendszer kiépítése. Különböző tényezők azonban megváltoztathatják a folyamat sorrendjét, illetve a módszerét, ahogyan az el lesz végezve.

Valójában a kert állapota, a kert készültsége határozza meg a folyamatok sorrendjét.

A kert készültségének állapotai

A kert készültségének állapotai

Kész kert

Amikor már elkészült, beállt, kész kertbe telepítek öntözőrendszert, a legfontosabb sajátossága az, hogy a gyepfelületen az árkokat gyeptéglázással szedem fel. Amikor egy árok elkészül, akkor a szórófejekkel szerelt KPE csövet beleszereljük az árokba és a lehető leggyorsabban visszatesszük a gyepkockákat és ledöngöljük. Erre azért van szükség, mert a szárazság kiszáríthatja, egy esetleges eső pedig szétmoshatja és így megnehezíti a szép munkavégzést. Tehát ebben az esetben a munkafázisok széttagoltabbak.

Földdel beterített készülő kert

Általában egy végső szintre termőfölddel betöltött kertről van ilyenkor szó, aminél a legnagyobb kérdés az, hogy a betöltött talajnak milyen a vastagsága az adott talajon. Ez gyakran csak néhány centi, amiből aztán jöhetnek a kellemetlenségek. Csak a legritkább esetben van olyan helyzet, hogy az altalaj és a rátöltött talaj keveredhet. Márpedig, ha nem keveredhet, akkor szétválasztva kell kiásni az árkot, ami több, mint macera. Egyébként, ha az altalajon nem szikrázik a csákány, akkor könnyű a haladás a telepítéssel.

Ritkán ugyan, de elő-elő fordul, hogy a már letett vakondháló alá kell az öntözőberendezést telepíteni. Ez egy felcserélt munkasorrend! Ebben az esetben a telepítés 2-3× annyi ideig tart, mint ha a vakondháló előtt raktam volna le.

Földdel feltöltésre váró kert

Szárazon rakásnak hívják ezt a telepítési formát. Sok laikus úgy gondolja, hogy alapból így építik ki a rendszert, de ez nem így van, bár lehet így is. Sajátossága, hogy a szórófejeket a végső földszinthez kell beállítani, ezért azokat kis dombokba helyezve kell szintre rakni a burkolatok vagy más szintmeghatározó elemek mellé. A földet a már elkészült locsolóberendezésre hordják rá.

Szivattyú és vízgépészet telepítés

Szivattyú és vízgépészet telepítés

Bár az automata öntözőrendszer vízmegtáplálása még mindig döntő többségében hálózati vízről történik, természetesen ott, ahol alternatív vagy természetes vízforrások is rendelkezésre állnak, érdemes kihasználni őket. Ezeket az opciókat mindenképpen valamilyen szivattyús gépészet kiépítésével tudjuk üzembe állítani.

Alternatív vízforrások:

 • Ásott vagy fúrt kút
 • Ciszterna és esővízgyűjtő tartályok

Természetes vízforrások:

 • Tó vagy patak

Kombinált vízfelhasználás

Amikor rendelkezésre áll egy kút, azonban annak állandó vízszintje mozgásban van, vízhozama változó, még mindig kiaknázható, ha összekötjük egy vízgyűjtő tartállyal. Szakaszosan kis mennyiségű vizet átemelve az vízgyűjtőbe pihentethető a kút, hogy visszatöltsön. Egy másik szivattyú segítségével pedig a vízgyűjtőből van ebben az esetben megtáplálva az öntözőberendezés.

Ha a kút nyáron kiapad, akkor a vízgyűjtőbe a hálózati vizet is bevezethetjük, hogy biztos maradjon az öntözővíz utánpótlás. További előnye, hogy az állott és felmelegedett víz sokkal kellemesebb és hasznosabb a növények számára, mint a kút- vagy hálózati víz, ami hideg. Mindezt automatikusan is össze lehet hangolni különböző vízszint érzékelők segítségével. Nem egy ilyen rendszert építettem már ki!

Ebben az esetben célszerű ebbe a tartályba az esővizet is belegyűjteni. Nem csak energiamegtakarítás céljából, hanem azért, mert az esővíz gazdag az oldott ásványi anyagokban és a hőmérséklete is az aktuális évszakhoz képest mindig optimális.

Mikor telepítek öntözőrendszert?

Gyakorlatilag minden évszakban szoktam vállalni munkát, azonban a főszezonja ennek a tavasz. Sokszor előfordul, hogy a tél annyira enyhe, hogy tudok dolgozni. Ezt ki is használom, ha tehetem, hogy a rengeteg tavaszi megbízás előtt minél több munkát ki tudjak építeni.

Általában a télen elvégzett munkákat tavasszal szoktam díjmentesen beüzemelni, illetve befúvókázni a szórófejeket, mivel a tél folyamán a megdolgozott talaj még mozoghat és apróbb színt béli változások is történhetnek, ami tavasszal szintén megigazításra kerül.

Van, aki télen is szeretné, ha úgy mennék el, hogy vizesen is átadom az öntözőberendezést. Erre is van mód, azonban utána kompresszorral ki kell fújnom belőle a vizet, amit viszont csak térítés mellett tudok elvégezni, azaz nem díjmentesen.

Ezeket az öntözéstechnikai márkákat használom

Ezeket az öntözéstechnikai márkákat használom

A professzionális öntözéstechnikai márkák kivétel nélkül az USA-ban találjuk! Biztosan nem lep meg senkit, hogy a gyártásuk más fejlődő országokban történik, de a fejlesztés és a márka amerikai. Tulajdonképpen nem is sokban különböznek egymástól és azt is egyezik bennük, hogy kiváló minőségűek.

Én a nemzetközileg is a TOP kategóriába tartozó és piacvezető Hunter és Rain-Bird márkák termékeit használom, de van úgy, hogy a K-Rain vgy az Orbit, esetleg a Toro márkák egyes speciális fejlesztésű alkatrészeivel tudom elérni a tökéletes működést.

Miért tudok én 20% kedvezményt adni?

Mert az ügymenet egy nagyjából 1-2 óra alatt elvégezhető részét rábízom az ügyfélre, amit az igen egyszerűsége végett örömmel meg szoktak tenni. Az ebből nyert adatok alapján viszont otthonról meg tudom tervezni az öntözőberendezést és így rengeteg ráfordított időt, pénzt és energiát nem kell beletennem addig, ameddig eljutok az ajánlat adásig. Ezt a megtakarítást azonban egy kedvezmény formájában jóváírom az ajánlatban, így az ügyfél visszakapja cserébe a fáradozásáért!

Tudom, hogy Ön a legjobb döntést szeretné meghozni! Szeretné, ha olyan szakembert tudna kiválasztani, aki becsületes munkát végez, amivel elégedett lesz és jól tudja majd érezni magát a döntésével. Én sem szeretném ezt másképpen!

Ajánlom magamat!

Öntözőrendszer árajánlat kérés