Mit tud az automata öntözőrendszer, amit a locsolótömlő nem?

A locsolótömlőhöz képest az automata öntözőrendszer nagyjából mindent! Akkora a különbség az automata öntözőrendszer és bármely más locsolótömlős öntözési módszer között, hogy nem is tudom, hol kezdjem ezt a felsorolást. Talán kezdjük az éppen legnépszerűbb előnyénél, ami manapság a legtöbb berendezést értékesíti. Ez pedig a ráfordított idő különbség.

Szóval az automata öntözőrendszer egy önműködő kialakítású berendezés, ami programozható vezérlőegységgel van ellátva, ezáltal a felhasználójától függetlenül a programja szerint öntöz. Így a felhasználójának még csak otthon sem kell lenni ahhoz, hogy az automata öntözőrendszer kiválóan működjön. Mivel a kert igényinek egy alapvető fontosságú része az állandó alapos öntözés, ami meglehetősen sok időbe telik, ezért az automata öntözőrendszer a legtöbb időt igénylő munkától tehermentesíti a felhasználóját. Mondhatjuk, hogy időt spórol! Ez önmagában véve is elegendő lehet, ami miatt valaki ez a berendezés mellett dönt, azonban még számos más további fontos előnye van.

Az automata öntözőrendszer teljesen a kert igényeire van kialakítva, teljes mértékben az adott kert sajátosságaihoz. A berendezés kialakításakor figyelembe vesszük a kert talaját, a növényzetét, a tagoltságát, az árnyékos és napos felületeket, a lejtését és az uralkodó szélirányt. Figyelembe vesszük a vízvételi paramétereket is, a víznyomást, az átfolyó litert, és azt is, hogy milyen vízforrásra kötjük az automata öntözőrendszert. Beállítását tekintve teljesen egyenletes öntözésre is képes és pontosan a beállításának megfelelő mennyiséggel. Ez semmilyen más locsolótömlős megoldásnál sem szabályozható ennyire maximális mértékben.

Az automata öntözőrendszer továbbá nagyon víztakarékos és előnyei között van az is, hogy tervezhető vízkiadást biztosít. Ez természetesen erősen változtatni tudja az időjárás is, de egész évre bontva biztosak lehetünk a dolgunkban, hiszen nagy csodák nincsenek. 2012-ben hazánk évi csapadékmennyisége (illetve annak hiánya) csaknem megegyezett a félsivatagok felső csapadékértékével. Az automata öntözőrendszer víztakarékossága mellett az is döntő jelentőségű, hogy olyan időpontokban is kivitelezhető (sőt ajánlott), amikor a párolgási veszteség a legalacsonyabb. Ezek az időszakok azok, amikor mi emberek jellemzően nem locsolunk, hanem alszunk. Viszont az automata öntözőrendszer nem fárad el!