Pozitív hatások automata öntözőrendszerrel

A rengeteg cikkezés és a minőségi tájékoztató weboldalak felszaporodásának következtében már vannak, akik nagyon jól informáltak a témával kapcsolatban, azonban még távolról sem mondható az, hogy közismert tény lenne az automata öntözőrendszer összes pozitív hatása, amit a kertben tud kifejteni. Olyan széles spektrumon fejti ki pozitív hatását az automata öntözőrendszer, ami messze nem a kert szépségére korlátozódik, hanem begyűrűzik a mindennapi életünkbe, kényelmünkbe és az egészségünkbe is.

Bár a legtöbb ember azt az alapvető vágyát kívánja elérni az automata öntözőrendszer beszerelésével, hogy a kertje szép és egészséges legyen, de miután beszerelték a rendszert fokozatosan rájön, hogy minden más előnye is milyen fontossá válik a számára. A szép kert kialakulása után talán a legfontosabb és legszerethetőbb előnye az, hogy semmilyen felügyeletet nem igényel a részéről. Csak beprogramozza az automata öntözőrendszert és onnantól kezdve az úgy öntöz, ahogyan bele van pötyögve. Ezt szándékosan írom így, mert ezeknek a rendszereknek a vezérlőegységét „beprogramozni” valójában gyerekjáték (amerikai), olyannyira felhasználóbarátra van kitalálva. Visszatérve az automata mivoltához az öntözőberendezés akkor is öntöz, ha például nyaralunk, vagy nem vagyunk otthon. Ezzel levéve minden gondját minden nyaralásnak arról, hogy ki fogja addig locsolni a kertet.

Ez nagyon kitűnő dolog, de azzal nem is léphet versenybe, hogy az automata öntözőrendszer mennyi időt spórol meg azzal, hogy nem nekünk kell megöntözni a kertet. Évente 200-300 órát? Ez bizony nem kevés! A felhasználójának bizonyára jól fog jönni a családjával, a hobbijával vagy a munkájával eltöltött időbe. Azt elég sokan tudják már, hogy ez az öntözési módszer a legtakarékosabb a vízfelhasználás tekintetében (nem mintha az idő és a fizikai energia tekintetében nem). Ennek legfőbb oka, hogy úgy lehet kialakítani, ahogyan az a célkert számára a legmegfelelőbb. Továbbá a hajnalba és éjszakára programozott öntözéssel tovább csökkenthető a kárba menő víz, ami a nappali időszakokban sokkal intenzívebben párolog el.

Talán közhelyesnek tűnő kijelentés az, hogy a szép kert esztétikája jó az ember lelkének és testének egyaránt. Ezen felül sokkal konkrétabb egészségünkre ható jelenségei is vannak az automata öntözőrendszernek, ami a kellemesebb levegővel nyilvánul meg. Mivel az intenzív locsolás hatására a por és a pollenek jelentős része megkötődik, ezért sokkal kellemesebbé válik a környezet, míg a levegő párássága, hűvössége főleg a nyári évszakokban válik élvezhetővé!