Az jó öntözőrendszer megbízható berendezés!

Nem tudom pontosan, hogy mi oka lehet annak, hogy az öntözőrendszert nem tartották megbízható berendezésnek. „A szomszédnál is folyton elromlott!” – mondták a megfigyelésüket azok a megrendelők, akik kertet szerettek volna építtetni, de öntözőrendszer beépítés nélkül.

Arra tippelek, hogy az olyan kóklereknek köszönheti ezt a hírnevét, akik vagy nem értenek ehhez a berendezés összeszereléséhez, vagy szánalmasan alacsony minőségű alkatrészekből építették meg. Bár meg kell, hogy mondjam, ez a párosítás mindig kézen fogva jár. Az az öntözőrendszer szerelő, akinek a felelősségszintje és az etikai szintje odáig süllyed, hogy gagyi alkatrészekből épít meg egy öntözőrendszert ugyanannyira megbízhatatlan, mint az, aki egyszerűen csak nem ért hozzá.

Egy jó anyagminőségű alkatrészekből és kiváló szakmai ismeretek birtokában megépített öntözőrendszer hosszútávon és megbízhatóan fog működni. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy nagyon gyakran alternatív vagy kevésbé gyakran természetes vízforrásokat alkalmaznak az öntözőrendszer vízmegtáplálására, amely szivattyús gépészet kiépítését igényli. Sokszor előfordul, hogy ezeket a gépészeteket készen összeállítottan, valamely barkács áruház polcáról levéve szerelik be vagy minden hozzáértés nélkül állítják össze. Ilyenkor valójában az öntözőberendezéssel nincs is gond, de a helytelenül méretezett vízmegtáplálás miatt az optimálistól eltérő módon fog viselkedni a rendszer. Az öntözőrendszer élettartalmát egyébként jellemzően a karbantartásainak elvégzése is garantálja.  Ezzel a cikkemmel mindösszesen azt szerettem volna bemutatni, hogy az öntözőrendszer önmagában véve nem hajlamos a meghibásodásra vagy az elromlásra. A legtöbbször olyan külső tényezők okozzák ezt, amelyek kis odafigyeléssel vagy szakmai hozzáértéssel elkerülhetők lennének.

Egy tanácsot szívesen adok annak céljából, hogy sikeresen tudjon választani, ha erre adná a fejét. Soha se válassza a legolcsóbb árajánlatot, tehát azt, ami messze kilóg a sorból lefelé! Ez nem jelenti azt, hogy a legdrágább a biztos befutó, csak annyit jelent, hogy megvizsgálva több tucat egymással versenyző ajánlatot, soha sem a kiugróan olcsó volt a legmeggyőzőbb műszaki tartalmú!