Az öntözőrendszer általános céljai  

  • Az öntözés általános célja, hogy a természetes csapadékhiányt és annak egyenetlen eloszlásából következő vízhiányt pótolja.

Hazánk időjárási viszonyaihoz és az általános aszályos trendet követő alakulásához nézve a dolgot nem túlzás kijelenteni, hogy az öntözőrendszer a háztartási berendezéseink egyik leghasznosabb és legsokrétűbb eszközévé vált. Az öntözőrendszer képes a precíz pontosságú pótlására a csapadékhiánynak! Mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebb kárba menő felesleggel, illetve ilyes formán a leghatékonyabb módon. Program szerint öntöz, ezáltal a hajnali öntözés sem fárasztja, mint minket, embereket. Az öntözőrendszer hajnali működtetése pedig nagyon víztakarékos, hiszen ilyenkor a legcsekélyebb a párolgási veszteség.

  • Az öntözés általános céljának tekinthető, hogy a megcélzott növényzet igényeinek megfelelő optimális vízellátást biztosítsa.

Az öntözőrendszer precízen, és pontosan annyit öntöz, mint amennyire szüksége van az adott pontokon, és az adott időpontokban a kertnek. Ez azért lehetséges, mert pontosan az adott kertre van szabva, és annak a kertnek a sajátosságaira van kialakítva. A gyepes felületek megöntözésére a szórófejeket alkalmazzuk, míg a növénycsoportok és sövények alá csepegtetőöntözés kerül. Más esetekben pedig más megoldásokkal szereljük fel az öntözőrendszert. A túlöntözés pedig lehetetlen, mivel az öntözőrendszerek esőérzékelővel vannak ellátva, ami megakadályozza azt, hogy esőben öntözzön.

  • Az öntözés kulturális célja, hogy egészségesebb és esztétikusabb a környezetet hozzunk létre, mely a magunk és mások számára egyaránt kívánatos.

Még a legszebb ház is középszerűvé válik, ha a kertje ápolatlan és kiszáradt. A kert ma már a lakásunk, házunk meghosszabbítása, amely árulkodik jó ízlésünkről és általában az igényességünkről. Sokunknak az esztétikus környezet fontos, és amikor ezt létrehozzuk, akkor nem csak a magunk számára teszünk jót! Az öntözőrendszer nem csak a növényinknek teremt egészségesebb környezetet, hanem magunknak is. A kellemesen párás, kánikulában több fokkal hűvösebb, pollenektől és portól mentes levegő nekünk, embereknek is kívánatos!